بهگزارش خبرنگار میراثآریا، نشست هماندیشی با فعالان و شرکتهای مجری گردشگری سلامت، امروز یکشنبه 11 تیر 96، با حضور مرتضی رحمانیموحد معاون گردشگری کشور، محدعلی فیاضی مدیرکل دفتر توافقهای ملی گردشگری، مجتبی کریمی رئیس اداره گذرنامه و روادید وزارت امورخارجه، محمد جهانگیری معاون نظارت سازمان نظام پزشکی کشور و رئیس انجمن توسعه گردشگری سلامت و فعالان این حوزه برگزار شد.
فیاضی در این جلسه گفت: «تشکیل شورای راهبری گردشگری سلامت یکی از افتخارات دولت یازدهم است و پس از تشکیل این شورا، 35 بخشخصوصی فعال مجوز و گواهینامه حرفهای را از این شورا دریافت کردند.»
او ادامه داد: «همچنین تشکیل انجمن توسعه گردشگری سلامت از دیگر دستاوردهای تشکیل شورای راهبری گردشگری سلامت است. این شورا 13 جلسه داشته و اقدامات بسیار مناسبی برای تسهیل ورود گردشگر سلامت به کشور انجام داده است.»
مدیرکل دفتر توافقهای ملی گردشگری تصریح کرد: «همکاری و همراهی وزارت امورخارجه و وزارت بهداشت با شرکتهای دارای مجوز این حوزه برای ساماندهی به ورود گردشگران سلامت موضوع بسیار مهمی است که باید موردتوجه قرار گیرد.»
در ادامه این جلسه فعالان حوزه گردشگری سلامت به ارائه دیدگاهها، پیشنهادها و موانع و مشکلات موجود در این حوزه پرداختند.
مریم محرابی، مدیرعامل شرکت شفافردوس از خراسانرضوی، گفت: «باید روند سرمایهگذاری برای شرکتهای خارجی که خواهان حضور در بازار گردشگری سلامت هستند تسهیل شود. بهطور مثال، مجوزهایی که در حوزه گردشگری سلامت ارائه میشوند یکسالهاند و این موضوع برای شرکتهای خارجی توجیهپذیر نیست.»
حامد حسنی، مدیرعامل شرکت رهآورد از استان فارس، گفت: «نیازسنجی اعطای مجوز به شرکتهایی که میخواهند در این حوزه فعالیت کنند بسیار مهم است. نباید در یک منطقه به چندین شرکت مجوز داده شود، چراکه موازیکاری صورت میگیرد.»
روند صدور مجوز به شرکتهای گردشگری سلامت تسریع شود
امیرهوشنگ غفران، از شرکت کاج نقرهای خراسانرضوی، گفت: «طی کردن روند اخذ مجوز در تهران برای شرکتهای استانی کار سختی است و تقاضا داریم این روند، درصورت امکان، در استانها انجام شود.»
امیرحسین طلوع، از شرکت گردشگری ایران بهروزسینا، گفت: «یک سری از بیماران هستند که باید ویزای طولانیتری داشته باشند. از وزارت امورخارجه تقاضا داریم در این مورد با آنها مساعدت کند. همچنین معرفی ظرفیتها و امکانات حوزه گردشگری سلامت در کشورهای همسایه موضوع مهمی است که باید در دستورکار قرار گیرد.»
حسین نیکونام، از شرکت گردشگری سلامت سپهرپارسیان از خراسانرضوی، گفت: «تقاضا داریم مجوز بند ”ب“ شرکتهایی را که در این زمینه فعالیت میکنند و فاقد آناند بدهید. متأسفانه شرکتهای حوزه گردشگری سلامت زمان بسیار زیادی صرف دریافت مجوزها میکنند. همچنین هزینه شرکت در نمایشگاهها بسیار زیاد است و تقاضا داریم در این مورد دستگاههای مربوط به ما کمک کنند.»
دستگاههای عضو شورای راهبری در استانها هماهنگ نیستند
علی صبوری، از شرکت سرزمین ایرانیان از فارس، گفت: «قدمهای خوبی در این حوزه برداشته شده و حرکت خوبی آغاز شده است، اما ایراداتی وجود دارد که باید برطرف شوند؛ یکی از موضوعات اساسی ناهماهنگی دستگاههای مرتبط با یکدیگر در استانهاست. این در حالی است که شرکتهایی که در تهران فعالیت میکنند مشکلات کمتری دارند. حمایت نکردن از شرکتهای دارای مجوز گردشگری سلامت یکی دیگر از مشکلات است. دلالها در این بخش بسیار فعالترند و سودهای کلانی از این راه بهدست میآورند.»
او ادامه داد: «سیاستهای ابلاغی باید ضمانت اجرایی داشته باشند. اگر بخشخصوصی از حمایت لازم برخوردار نباشد از ادامه سرمایهگذاری و حضور در این حوزه منصرف میشود.»
مریم محمدپور، از شرکت راه ابریشم، گفت: «برخی از مشکلات و موانع و حضور دلالها در حوزه گردشگری سلامت به داخل کشور مربوط نمیشوند و باید این موانع در ارتباط و تعامل با کشورهای صادرکننده گردشگران سلامت حلوفصل شوند. این مشکلات باید در سطح هیئتهای دولتی و مسئولان بلندپایه کشورمان با کشورهای صادرکننده گردشگران سلامت حل شود.»
سهم ما از بازار گردشگری سلامت دنیا باید مشخص شود
اکبر غمخوار، مدیرعامل شرکت راستینسیر از تهران، گفت: «دولت ما و بخشخصوصی باید مشخص کنند که خواهان چه سهمی از بازار گردشگری سلامت هستند، و برای دست یافتن به این سهم باید سرمایهگذاری مشخصی داشته باشند.»
غمخوار تصریح کرد: «ما باید اهداف خود را از حضور در بازار گردشگری سلامت مشخص کنیم تا بوانیم براساس این اهداف برنامه بریزیم و هماهنگ با آن حرکت کنیم؛ همچنین میتوانیم از الگوی کشورهای موفق در حوزه گردشگری سلامت بهره بگیریم.»
امکان افزایش زمان ویزای «T» تا 90 روز
رئیس اداره گذرنامه و روادید وزارت امورخارجه در این جلسه گفت: «روادید T برای همین ایجاد شده که برای افرادی که به حضور بیشتری در کشور نیاز دارند امکان و فرصت لازم فراهم شود. افرادی که این نوع ویزا را دارند میتوانند تا سقف 90 روز ویزای خود را تمدید کنند. در مورد افرادی هم که نیازمند ویزای فوری هستند این امکان وجود دارد که با ارسال یک پیام به سایت، درخواست ویزای فوری خود را اعلام کنند تا اقدامات فوری انجام گیرد.»
او تصریح کرد: «ما در حوزه کشور افغانستان با چند مشکل و معضل جدی روبهروییم. کنسولگریهای ما در این کشورها اعلام میکنند که متأسفانه برخی شرکتها در این کشور با اخذ مقادیر بالایی از افراد، مدارک جعلی برای افراد فراهم میکنند تا آنها را بهعنوان بیمار وارد کشورمان کنند.»
کریمی ادامه داد: «درخواستکنندگان ویزای نوع T در نوبت نمیمانند و کار آنها با سرعت بیشتری انجام میشود. شرکتهای دارای مجوز از سازمان میراثفرهنگی باید با ورود به سایت http://e_visa.mfa.ir فرمهای مربوط را پُر کنند تا در فهرست وزارت امورخارجه قرار بگیرند و به نمایندگیهای ایران در کشورهای مختلف معرفی شوند.»
شرکتهای فعال گردشگری سلامت چه کردند؟
معاون نظارت سازمان نظام پزشکی کشور و رئیس انجمن توسعه گردشگری سلامت، نیز در این جلسه گفت: «گردشگری سلامت دو وجهه دارد: اول آژانسها و دوم شورای راهبری گردشگری سلامت. زحمات بسیار زیادی در این شورا کشیده شده و وزارت امورخارجه اقدامات بسیار مهمی در این حوزه انجام داده است؛ اما آژانسها چقدر از این وضعیت و موقعیت استفاده کردهاند؟ به دوستان میگوییم: ”بیایید عضو انجمن گردشگری سلامت بشوید“، میگویند: ”انجمن چهچیزی به ما میدهد که عضو شویم؟“ مگر انجمن باید چیزی به شما بدهد!»
او تصریح کرد: «ما خودمان هم باید پاسخگوی رفتار خودمان باشیم. تا زمانی که ساختار ما منسجم نشود راه به جایی نمیبریم. همه ابزارهای قانونی وجود دارد. شورای راهبری با حضور این دستگاههای مهم پشتیبان ما هستند، اما ما از پس دلالها برنمیآییم. باید خودمان در قالب ساختاری منسجم تلاش کنیم و برنامه و پیشنهاد ارائه بدهیم. ما برای سفرهای خارجی میخواهیم شرکتهای فعال این حوزه را با خودمان همراه کنیم تا خودشان را معرفی کنند.»
جهانگیری گفت: «در مورد تعرفهها هم باید این گله را داشته باشم؛ کدامیک از آژانسها آمدند بسته ارائه کردند یا کار مقایسهای انجام دادند؟ تمام اینها کارهایی هستند که باید شرکتهای این حوزه انجام دهند. خوشبختانه در جلسهای که صبح امروز در سازمان توسعه تجارت داشتیم هشت پیشنهاد ما موردپذیرش قرار گرفت. همچنین در جلسه دیگری که امروز پیشازظهر در اتاق بازرگانی در حوزه گردشگری برگزار شد یکی از مصوبات مهم در حوزه گردشگری سلامت بود و اتاق بازرگانی هم مصوب کرد که از انجمن توسعه گردشگری سلامت حمایت کند.»
دلالهای حوزه گردشگری سلامت آبروی نظام سلامت کشور را میبرند
رئیس انجمن توسعه گردشگری سلامت افزود: «براساس پیشنهادی که معاون گردشگری همین حالا ارائه کرد، امکان تفویض اختیارات در حوزه گردشگری سلامت به انجمن در قالب یک تفاهمنامه وجود دارد. ما از این موضوع استقبال میکنیم و آماده همکاری هستیم.»
معاون نظارت سازمان نظام پزشکی کشور تصریح کرد: «دلالهای حوزه گردشگری سلامت مشکل اساسی دارند و خودشان مخل قانوناند. این افراد آبروی نظام سلامت کشور را میبرند، چراکه پزشکانی که با این دلالان کارمیکنند در ایران بیمار ندارند، استانداردهای لازم را ندارند و کار غیرقانونی انجام میدهند. این افراد باید شناسایی شوند و جلوی کار آنها گرفته شود.»
او اضافه کرد: «در شورای راهبری کارهای خوبی انجام شده، ولی باید اطلاعرسانی فراگیر در مورد مصوبات این شورا انجام گیرد. همچنین باید با استفاده از راهکارهای مشخص، مصوبات شورای راهبری در استانها اعلام و اجرایی شوند.»
جهانگیری افزود: «ما تا پایان سال سه نمایشگاه در حوزه گردشگری سلامت داریم که شرکتهای فعال و مجوزدار باید در این نمایشگاهها حضور فعال داشته باشند و بیلان کاری خود را به انجمن ارائه دهند.»
آرامش و انسجام در حوزه گردشگری سلامت
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در این جلسه گفت: «مجموعه ارزیابی افراد فنی و کارشناسان از عملکرد شورای راهبری نشان میدهد که آرامش، انسجام و یکدستی در سیاستها و هدفگذاریهای حوزه گردشگری سلامت بهوجود آمده است.»
او ادامه داد: «شورای راهبری گردشگری سلامت یکی از افتخارات دولت یازدهم است. ما شاهد موارد بسیار زیادی از اقدامات و برنامههای بیندستگاهی هستیم، اما بسیاری از آنها به نتیجه مطلوب نمیرسند؛ این در حالی است که شورای راهبری سلامت در تمام جلسات، با وجود اختلاف در نگاه و عقیده، نتایج و مصوبات مهمی داشته که به پیشبرد اهداف این بخش کمک کرده است.»
رحمانیموحد افزود: «ما با تشریک مساعی، هماهنگی و همافزایی موفق به تهیه و تدوین شیوهنامه گردشگری سلامت شدهایم و اگر میخواهیم گردشگری سلامت در کشور رشد کند باید از شرکتهای دارای مجوز این بخش حمایت کنیم.»
او ادامه داد: «ما اینجاییم تا هر سنگی را که بر سر راه رشد این حوزه هست بهکمک هم برداریم. قرار است سنگها را برداریم بنابراین هر چه شما شرکتهای فعال در این بخش جدیتر باشید ما سربلندتر خواهیم بود. دستگاههای مرتبط با حوزه گردشگری سلامت و اتاق بازرگانی هم آماده همکاری در این حوزه هستند.»
تفویض امور به انجمن توسعه خدمات گردشگری سلامت
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری افزود: «دستگاههای مرتبط باید با تمام توان، به سادهسازی امور بپردازند تا شاهد فعالیت کیفی و حضور جدی شرکتها در این بخش باشیم، اما درعینحال نظارت نیز باید با جدیت صورت بگیرد.»
رحمانیموحد اضافه کرد: «همه دستگاههای عضو شورای راهبری باید تمامقد پشتیبان شرکتهای قانونی این بخش باشند. نباید برای این شرکتها رقیبتراشی کنیم. براساس مصوبهای که در قانون برنامه ششم داریم، میتوانیم امور قابلواگذاری را به تشکلهای حرفهای تفویض کنیم. انجمن توسعه خدمات گردشگری سلامت هم میتواند مشمول این موضوع باشد.»
انتهای پیام/